Πετάει η τιμή του υγραερίου;

money2

Επικοινωνιακά τρικ και άσχημα παιxνίδια σε βάρος του επισκευαστικού κλάδου

Ένα σημαντικό μέρος του κλάδου του αυτοκινήτου (που μπορεί ακόμη και αντέχει την οικονομική εξαθλίωση) είναι αυτό που ασχολείται με την εμπορία - εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων υγραερίου. Αυτό το μέρος φαίνεται να έχουν στοχεύσει επικοινωνιακά αυτοί που πάντα φροντίζουν για το "καλό" του επισκευαστικού κλάδου και γενικότερα του αυτοκινήτου που πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύντομο Ιστορικό

Γενική αναστάτωση προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων και η σχετική παράγραφος που αφορά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης του Υγραερίου κίνησης με το Πετρέλαιο κίνησης στον κλάδο επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων και ειδικά σε όσους ασχολούνται με το κομμάτι αυτό.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι η παράλληλη ανακοίνωση για την μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, μαζί με το λάθος των media στην μονάδα μέτρησης λίτρα και τόνοι, δημιούργησε μια κατάσταση αναστολής στην υγραεριοκίνηση.

Λάθος ή εξεπίτηδες;

Τι ελέγχθηκε από τα ΜΜΕ

Από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι μέσα στα μέτρα του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι και η εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης και υγραερίου κίνησης. Κάτι που όπως ερμηνεύτηκε από πολλούς "ειδήμονες", αυτό θα σήμαινε μια αύξηση της τιμής ανά λίτρο του υγραερίου από 0,85-0,95 € σε 1,20 έως 1,30 € ανά λίτρο. Αλήθεια ή ψέματα;

Σωστό ή Λάθος; 
Σίγουρα είναι λάθος και αυτό δεν ισχύει.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Κατ’ αρχή το μέτρο αυτό δεν υφίσταται και οι αναφορές των αρμόδιων φορέων και υπουργείων είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό του υγραερίου. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα ας δούμε τι σημάνει αυτό πρακτικά και ποσό, αν το μέτρο ληφθεί, θα επιβαρύνει την τσέπη του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα περί Φορολογίας Ενεργειακών Προϊόντων και Ηλεκτρικής Ενέργειας όλα τα ενεργειακά προϊόντα* προϊόντα επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης η αλλιώς Ε.Φ.Κ.

Σαν ενεργειακά προϊόντα & ηλεκτρική ενέργεια θεωρούνται τα προϊόντα που περιγράφονται, (τίτλοι) και κωδικοί αριθμοί της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, στο άρθρο 72 του N. 2960/01  «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» όπως: Αργό πετρέλαιο, μαζούτ, πετρέλαιο, βενζίνη, λάδια από πετρέλαιο, αέρια πετρελαίου, παραφίνες, ασφαλτικά μίγματα, πίσσες, βενζόλες, τολουόλες, ξυλόλες, μίγματα υδρογονανθράκων και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.tosynergeio.gr