Ότι πληρώνεις παίρνεις... ισχύει και στην υγραεριοκίνηση!

money2


Γιατί όλα τα συστήματα δεν είναι ίδια… (Τεχνική ανάλυση)

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς για τοποθέτηση υγραερίου, μπορεί ο έκαστος ιδιοκτήτης να συναντήσει μεγάλες αποκλείσεις στις τιμές  όπου κυμαίνονται από 700 έως και 1500 Euro για το ίδιο αυτοκίνητο.Θα αναρωτιέται κάποιος, μα γιατί να μην επιλέξω το πιο φθηνό σύστημα? Είμαι και στριμωγμένος οικονομικά, και ούτος ή άλλως υγραέριο θα καίω με το ένα σύστημα υγραέριο και με το άλλο.
Η απάντηση βρίσκεται σε 3 λέξης ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ – ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Ένα σύστημα υγραερίου αποτελείται από πολλά εξαρτήματα. Η ποιότητα των παρακάτω εξαρτημάτων καθορίζει την ποιότητα του συστήματος.

Εγκέφαλος:

Πρόκειται για το πιο ενεργό εξάρτημα ενός συστήματος. Όσο πιο εξελιγμένος είναι, τόσο καλύτερα υπολογίζει την ποσότητα του υγραερίου που πρέπει να ψεκαστεί στους κυλίνδρους, με άμεσα αποτελέσματα την χαμηλή κατανάλωση και την καλή απόκριση του κινητήρα. Ένας φθηνός εγκέφαλος αυξάνει την κατανάλωση έως και 30%, ρίχνει την απόδοση και  την απόκριση του κινητήρα, δεν προσαρμόζεται με τις εξωτερικές συνθήκες και αυξάνει την πιθανότητα να ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα και να προκληθεί ζημιά ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπεκ:

Είναι το 2ο πιο σημαντικό εξάρτημα του συστήματος. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πραγματικά μπεκ έχουν ελάχιστα συστήματα όπως το BRC, Prins, Vialle, ICOM. Τα υπόλοιπα συστήματα έχουν ολόσωμες μπεκιέρες με ηλεκτροβαλβίδες. Όσο πιο ποιοτικά τα μπεκ τόσο πιο ακριβής ο ψεκασμός του καυσίμου άρα και καλύτερη η κατανάλωση σε υγραέριο. Τα μπεκ είναι άμεσα συνδεδεμένα με την σταθερότητα του ρελαντί, την χαμηλή κατανάλωση και την απόδοση του κινητήρα. Τα φθηνά μπεκ τύπου ηλεκτροβαλβίδας χαλούν πολύ πιο γρήγορα και χάνουν την απόδοση τους δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις  μετά από 40.000-50.000 χλμ προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα

Πνεύμονας:

Το 3ο πιο σημαντικό εξάρτημα είναι υπεύθυνο για την σταθερή παροχή των μπεκ με υγραέριο. Πρέπει να ζεσταίνεται γρήγορα, να έχει δυνατότητα μεγάλης ροής υγραερίου και ταυτόχρονα να κρατά σταθερή την πίεση. Χαμηλής ποιότητας πνεύμονες δεν ζεσταίνονται γρήγορα οπότε αργεί το σύστημα να γυρίσει στο υγραέριο το πρωί και ταυτόχρονα περιορίζεται η παροχή τους σε καύσιμο στις υψηλές στροφές του κινητήρα με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση ιπποδύναμης και τις διακοπές λειτουργίας.

Συμπερασματικά

Η τιμή ενός κιτ υγραερίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με:

  1. Την ασφάλεια σας
  2. Τη χαμηλή κατανάλωση
  3. Την απόδοση του κινητήρα
  4. Την μακροζωία του κινητήρα
  5. Τη σωστή λειτουργία του συστήματος σε βάθος χρόνου

Ο συνδυασμός ενός ποιοτικού κιτ υγραεριοκίνησης, σωστά τοποθετημένο από έναν νόμιμο εκπαιδευμένο εγκαταστάτη διασφαλίζει την εύρυθμη και ξέγνοιαστη λειτουργία του αυτοκίνητου σας.

Γκέκας Χρήστος
Μηχανολόγος Μηχανικός
LPGas
Επίσημος επισκευαστής BRC (Gas Equipment)